Poloha a okolí farního penzionu

Poloha a okolí farního penzionu

Kontakty a poloha

Farní penzion se nachází v Karlovarském kraji, v obci Dolní Žandov mezi Mariánskými Lázněmi a Chebem, v údolí mezi pohořími Slavkovského lesa a Českého lesa.

Zde najdete vizitku a polohu farního penzionu:

Penzion najdete hned vedle kostela v Dolním Žandově - postavíte-li se k hlavnímu vchodu do kostela zády, dívate se přímo na něj. Vchod, který vidíte trochu vlevo proti sobě je vchod do správcovského bytu, kde v případě potřeby můžete zazvonit na správce (manželé Čverhovi).

Adresa penzionu: Dolní Žandov 38, 354 93 Dolní Žandov

Kontaktní osoby: Jozef a Helena Čverhovi, tel. 608 656 559, [email protected]

Vlastní vchod do penzionu je dole zleva ze dvora - jen seběhnete od kostela po pár schodech a jste tam.

Ohlásit příjezd můžete přímo v penzionu, nebo pokud se nebudeme hlásit, tak můžete zazvonit u správcovského bytu, nebo zatelefonovat správcům (viz Kontakty).

Doprava

Autobus: přímé spojení autobusem z Prahy či z Plzně, penzion je 150 m od zastávky

Vlak: železniční zastávka Dolní Žandov na trati č. 178 Plzeň - Cheb, penzion je 1,5 km od zastávky Dolní Žandov, 7 km od zastávky Lázně Kynžvart a 15 km od stanice Mariánské Lázně.

Auto: hlavní tah Mariánské Lázně - Cheb, sjezd vlevo přibližně v půlce cesty

Turistika

Okolí penzionu skýtá mnoho příležitostí jak pro pěší či lyžařskou turistiku, tak pro cyklo či autoturistiku. Níže přinášíme některé tipy s dalšími odkazy pro vlastní plánování.

Bohatou inspiraci můžete také získat ze sekce Turistika ve farnosti.

Mapy okolí

Speciální tipy

Do Mariánských Lázní to je od nás 15 km. Největší atrakcí města je Zpívající fontána, která je nejhezčí při nočním osvětlení. Po tomto večerníčku jste za půl hodinky u nás v posteli.

Také Cheb je vzdálen jen 18 km. Nabízí především historické památky, je zde divadlo se stálou scénou, poměrně dost koncertů, muzeumgalerie a další turisticky zajímavé cíle využitelné i při špatném počasí. Zajímavý turistický přehled o Chebu naleznete také na serveru turistik.cz, nejaktuálnější informace ale naleznete na stránkách chebského Turistického infocentra, podrobným průvodcem vám bude Interaktivní encyklopedie Chebu.

Cestou do Chebu nebo zpět se můžete stavit na přehradě Jesenice, kde je několik pláží, tobogán a další vodní radovánky.

Kousek za Chebem jsou Františkovy Lázně, atraktivní přírodní reservace SOOS s bahenními sopkami, kousek dál hrad Seeberg, zkrátka výlet na celý den.

Další den se můžete vydat na sever. Vezměte to nejprve přes zámek Mostov ze 14. století blízko Nebanic s unikátním souborem kachlových kamen, krásnými vitrážemi, zámeckou kaplí a muzeem porcelánu (zámek je bohužel uzavřen). Odtud to je již kousek do obce Chlum sv. Máří, kde se nachází tradiční mariánské poutní místo Chlum sv. Máří nad Kynšperkem n. Ohří.

Dále na východ ležící Sokolov kromě pěkně opraveného centra a krytého bazénu příliš turisticky atraktivní není, i když pro někoho může být zajímavé, jak se město, jeho okolí a Sokolovská uhelná a. s. vypořádává s ekologickou zátěží povrchové těžby hnědého uhlí. Například zde ve starém hnědouhelném dole funguje koupaliště Michal se dvěma dlouhými tobogány a dalšími atrakcemi.

Určitě ale stojí za to Loket nad Ohří, historické město s krásným náměstím, románským hradem a knihovnickou dílnou.

Když už budete v Lokti, máte to pak už kousek do Karlových Varů, ke kterým není třeba komentáře. Na zpáteční cestě do Mariánek můžete navštívit městečko Bečov nad Teplou, které se pyšní hradem i zámkem, ve kterém mají strašně drahý a strašně krásný relikviář. Sv. Maura. Dále je zde muzeum motorek a hraček.

Slavkovský les nabízí mnoho kilometrů atraktivních turistických tras od náročných až po trasy pro méně pohyblivé, včetně krásného dřevěného chodníku nad rašeliništi na Kladské, který lehce zdolají i vozíčkáři.

Méně frekventované turistické trasy však naleznete v Českém lese, kde pár kilometrů od Žandova naleznete střed Evropy a kde dnes už není problém zabloudit do Německa.

Výlety do Německa jsou možné jak pěšky, tak i na kole, a to v podstatě kdekoliv vede cesta, nebo autem přes hraniční přechody Broumov, Svatý Kříž, Rozvadov, Aš nebo Vojtanov.

Výčet dalších turistických možností by byl jistě zajímavý, ale možná už trochu únavný. Podrobnosti Vám rádi poradíme po příjezdu. Pro zvídavé plánovače jsme níže připravili malý internetový rozcestník.

Pro sportovní vyžití v každém lázeňském městě najdete golfové hřiště, bazén, tenisové kurty, kryté sportovní haly, lanová centra. V Mariánských Lázních je navíc k dispozici sjezdovka, běžkařské dráhy, bobová dráha či jízdárna.

Internetový rozcestník

Střed Evropy

A hlavně - nezapomeňte, že náš penzion je na dosah STŘEDU EVROPY! Je to sice jen jeden z mnoha kandidátů (viz také zde či zde) na střed naší staré dámy, ale přeci jen, řekněte, není to hezký pocit, "být tam"?

I když sám velký polyhistor Jára Cimrman určil střed Evropy někde u Brodu a naši velcí cimrmanologové jej skutečně nalezli v Brodě Havlíčkově, titíž velikáni přiznávají (viz např. zde), že "střed Evropy je tam, kde o to nejsilněji usilují" ( Ladislav Smoljak). A protože zároveň platí jejich výzva: "Nezpochybňujte, prosím, Střed Evropy; ať máme alespoň něco jistého" (Zdeněk Svěrák), ani my si ten náš na Dyleni zpochybnit nenecháme! 

Ostatní

Další orientaci v turistických atrakcích na území naší farnosti a v jejím okolí naleznete také ZDE.

kudyznudy-rgb

penziony_zapadni_cechy_1