Tříkrálová sbírka 2021

Tříkrálová sbírka 2021

ts_2021_banner_1  

AKTUÁLNĚ: Velké tříkrálové koupání 1. 5. 2021 farnostcheb.cz/koupani 

Do 30. dubna 2021 je ještě možné přispět do VIRTUÁLNÍ KASIČKY TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY (FCH Cheb)

Příznivci, přátelé, kamarádi,

opravdu Vám chceme moc poděkovat za výtěžek z Tříkrálové sbírky 2021. ????

Původní pozvánka k TS 2021

Milí přátelé Tříkrálové sbírky,

jedna věc je už v tuto chvíli jistá a to, že Tříkrálová sbírka v lednu proběhne a dokonce bude o 10 dnů delší (tj. bude trvat od 1. do 24. ledna 2021). Její realizace je však kvůli poslednímu vývoji epidemiologické situace (PES na 5. stupni) zatím přenesena převážně do virtuálního prostoru a v Chebu a okolí na několik míst se stacionární kasičkou (seznam viz níže).  

Jakou formou se sbírka koná?

1. VIRTUÁLNÍ KASIČKA

KLIKNI: VIRTUÁLNÍ KASIČKA TS 2021

DO 30. DUBNA 2021: Hlavním způsobem, jak přispět, je Virtuální kasička, což je webová aplikace (která se vám pod úvodním videem nabídne po vstupu na stránky www.trikralovasbirka.cz), kam dárci mohou jednoduchým způsobem (platební kartou, platbou mobilem přes QR kód či převodem na účet) poslat svůj příspěvek. Kdo při tom bude chtít podpořit níže představené záměry naší farní charity, při zadávání údajů do Virtuální kasičky vloží poštovní směrovací číslo Chebu (350 02) nebo název obce (Cheb) a poté odklikne nabízející se volbu Cheb FCH. Na těchto stránkách jsou vám pak (kromě základních informací o sbírce) k dispozici také poděkování a online požehnání (zprostředkované zachráncem poutního místa Neratov P. Josefem Suchárem). Jsou vám zde také k dispozici tři dárkyTříkrálové PFko - Tříkrálový kalendářík - Tříkrálová nálepka na dveře.

2. STACIONÁRNÍ KASIČKY

Díky ochotě mnohých jsme mohli umístit některé "stacionární" kasičky v různých obchodech, budovách či institucích v regionu.

Tyto kasičky byly stažené s ukončením fyzické části tříkrálové sbírky 24. 1., poděkování za příspěvek do nich si můžete přečíst ZDE.

3. MOBILNÍ KASIČKY

Třetí možností je, aby v povoleném období od 1. do 24. ledna 2021 do registrovaných a zapečetěných kasiček vybírali v bezpečném okruhu (například rodina či kolegové v práci) sami vedoucí skupinek, kteří se na naší farní charitě přihlásí a zaregistrují (kontakt na Farní charitu Cheb).

Jaký je pro rok 2021 záměr?

Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším lidem v  nouzi všude tam, kam dosáhne pomoc Charity Česká republika. Jako každý rok, 65 % ze všech vykoledovaných prostředků se vrátí jako příspěvek na účely, které byly odsouhlaseny pro lokalitu, ve které se koleduje (viz níže). Zbylých 15 % jde na projekty příslušných diecézních charit (u nás na projekty Diecézní charity Plzeň), 10 % jde do krizového fondu, odkud jsou pak prostředky uvolňovány v případě mimořádných událostí, a na pomoc v zahraničí, 5 % jde na centrální projekty Charity Česká repbulika a 5 % je určeno na pokrytí režije sbírky. Podrobnosti najdete ZDE

Chebské záměry jsou popsány dále a živě představeny na videu Tříkrálové požehnání 2021: Prezentace (VIDEO 11 min.):

Kompletní série videí z Tříkrálového požehnání je vám k dispozici zde:

Rozdělení místního podílu Tříkrálové sbírky 2021 v Chebu a okolí
(pokud do Virtuální kasičky zadáte PSČ 350 02 nebo Cheb FCH): 

  • ZLATO: Služby lidem bez přístřeší: 20 % z místního podílu je vyčleněno na zabezpečení služeb Diecézní charity Plzeň v Chebu zaměřených na službu lidem bez přístřeší. Služby a projekty DCHP v Chebu zahrnují poskytování prostor k přespání lidem v akutní nouzi, možnost se osprchovat, vzít si suché a čisté oblečení ze zásob, vyprat či uvařit si, poskytování sociálního a právního poradenství a finanční výpomoc pro mimořádné situace. Klienti těchto služeb mají tedy možnost získat nejen základní materiální, informační, psychickou a duchovní pomoc, ale také v odůvodněných případech pomoc finanční.
  • KADIDLO: Služby nemocným a lidem v nouzi: 40 % z místního podílu jde na rozvoj služeb Farní charity Cheb, a to včetně jejich materiálního, personálního, administrativního a finančního zabezpečení. Služby a projekty Farní charity Cheb zahrnují činnost Dobrovolnického centra, návštěvní služby pro nemocné a seniory, kontaktní místo, podporu vzájemné komunitní výpomoci a podporu lidi v akutní nouzi a akutní potravinovou podporu pro lidi bez přístřeší. Farní charita Cheb také takto např. zprostředkovává podporu pro rodinu Radečka Neuschla z Křižovatky na Chebsku, který trpí nemocí motýlích křídel (na tuto podporu jde 5 procentních bodů ze zmíněných 40 % pro farní charitu). Za poetickým názvem se skrývá onemocnění, při kterém člověku sebemenší dotyk způsobuje na těle bolestivé puchýře a otevřené rány. Péče o tak nemocné dítě je pro rodinu nejen psychicky, ale i velmi finančně náročná. Nejen proto, že je třeba používat speciální léky, masti a obvazový materiál, ale kvůli ranám na sliznici si nemoc diktuje i zvláštní stravu, která se musí pečlivě rozmixovat.

  • MYRHA: Služby umírajícím a jejich rodinám: 40 % z místního podílu je určeno na finanční podporu služby Hospice Sv. Jiří o. p. s., kde je Farní charita Cheb jednou ze zakládajících osob a má skrze ředitelku farní charity a chebského faráře zastoupení ve správní radě. Služby mobilního hospice zahrnují např. léčbu bolesti v rodině nemocného 24 hodin denně, podporu v otázkách spojených s péčí o umírající, kontakt s psychologem či s duchovním, zaškolení členů rodiny v ošetřování nemocného, zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek či podporu a pomoc v době po úmrtí nemocného.

Jak se můžete zapojit?

Momentálně nejvíce pomůže, když budete tyto informace o letošní tříkrálové sbírce sdílet všude možně i nemožně, tradičními, ale třeba i některými kreativními metodami (mailem vašim přátelům, na webových stránkách, na sociálních sítích, vytištěným plakátkem v nějaké vaší spřátelené prodejně, natočením a sdílením vlastního videa, hraním si na telefonistu a obvoláváním známých apod.). :-) Můžete při tom použít odkaz na tuto stránku farnostcheb.cz/trikralovka, odkaz na níže připojenou videopozvánku nahranou chebskými herci farnostcheb.cz/trikralovkaonline, odkaz na prezentací chebských záměrů při Tříkrálovém požehnání farnostcheb.cz/trikralovepozehnani, odkaz na virtuální kasičku trikralovasbirka.cz, případně odkaz na FCB událost.

Zároveň se nám ale můžete také ozvat, abychom s vámi byli v kontaktu, kdyby bylo možné rozvinout nějaké další formy sbírky.

Tříkrálová sbírka v médiích

Potvrzeny jsou některé mediální události. Na 10. ledna je od 18 hodin na ČT1 ohlášen Tříkrálový koncert. Součástí koncertu budou i záběry a rozhovory pořízené v Sociálně terapeutických dílnách sv. Josefa v Domažlicích a Meclově. Milé dětské pozvání k odvaze hledat toho Onlajna najdete na videopozvánce Tři králové přicházejí Online. Chebští herci pak pro nás natočili VIDEOPOZVÁNKU i s pozváním k virtuální kasičce. Je vám také k dispozici téměř hodinové VIDEO z bohoslužby o Slavnosti Zjevení Páně (55 min.) s prezentací podpořených služeb a Tříkrálovým požehnáním. Kdo nemáte tolik času, můžete využít kratší VIDEO Tříkrálové kázání, prezentace a požehnání (28 min.) či sestřihané AUDIO (1) s úvodem a kázáním na téma "Zlato - Kadidlo - Myrha", případně pokračování na AUDIO (2) s prezentací podpořených služeb a Tříkrálovým požehnáním

Děkujeme za vaši podporu!

Ing. Eva Kolafová
ředitelka Farní charity Cheb
tel. 731619729
[email protected]
další kontaktní možnosti

Kde se dozvíte více?

Tiskové zprávy k TS 2021:

plakat_ts_2021_cheb_2