ZASTAVENÍ 06. Útočištný farní kostel sv. Jana Křtitele

ZASTAVENÍ 06. Útočištný farní kostel sv. Jana Křtitele

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

Poloha: N 50°4.856', E 12°22.084' Období: po 1183 – 1812
Kde to je: Uprostřed parku na Jánském náměstí; možnost virtuální prohlídky po načtení QR kódu v aplikaci timeTRIP.cz umístěného na chodníku v parku
Indicie: F = Jaké je první ze dvou různých století zmíněných v textu na malé infotabulce nazvané „Městský dům č. p. 267“ připevněné na domě 267/7 na Jánském náměstí?

Téma: Ochrana pronásledovaných a uprchlíků

Motto: „Ustanovte pro sebe útočištná města… Budou vám útočištěm před krevním mstitelem“ (Joz 20,2-3).

Historie: Prvním farním kostelem Chebu se stal kostel sv. Jana Křtitele, který si obyvatelé tehdejší tržní osady vybudovali ve stylu pozdně románské trojlodní stavby s pravoúhlým chórem někdy po roce 1183 (v době přestavby původního hradního kostela na štaufskou kapli) uprostřed Jánského náměstí, které bylo po něm pojmenováno. Kolem kostela se rozkládal hřbitov ohrazený zdí, což kostelu dodávalo charakter útočištného kostela. Podle bible měli mít staří Izraelci tzv. „útočištná města“. Smyslem bylo zabránit okamžité pomstě a umožnit tak vyjednávání a nenásilné řešení konfliktu. V křesťanských zemích se za útočiště pokládaly všecky chrámy, proto se vraždy v kostele chápaly i jako porušení azylového práva. Při velkém požáru severní části města vypuklém v roce 1809 kostel vyhořel a jeho zbytky poté zedníci v roce 1812 strhli.

Poselství: I dnes jsou důležitá „útočiště“, kde si mohou lidé vydechnout, kde se nemusí obávat, že je někdo bude posuzovat, kde se mohou v prostoru důvěry beze strachu podělit o své radosti i starosti.

Požehnání: Bože, děkujeme ti za místa, kde můžeme být v bezpečí a sami sebou. Prosíme o odvahu takováto místa poskytovat i druhým, kteří to potřebují. Amen.

06_jan_1

Kostel krátce před požárem v roce 1812 (obr.: chebský kat Karl Huss)

 

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

PŘEDCHOZÍ ZASTAVENÍ (Č. 5)

DALŠÍ ZASTAVENÍ (Č. 7)

ÚVOD K PUTOVÁNÍ