Mobilní aplikace

Mobilní aplikace

Na této stránce se s vámi chceme podělit o několik praktických aplikací pro vaše telefony. Mohou vám pomoci i v aplikování evangelia do každodenního života.

Ikona je klikatelná a vede na androidí verzi. Jablíčková verze je pak u některých z aplikací nabízena na odkazu pod ikonou. 

Pokud najdete nějaký neplatný či neaktuální odkaz, prosíme o avízo (viz Kontakty). Stejně tak nám můžete poslat tip na aplikace, které máte v oblibě vy sami. 

Farnost do kapsy

farnostdokapsy

Android Apple

Aplikace umožňuje zobrazovat obsahy vybraných webů farností, které jsou, podobně jako naše chebská farnost, také provozovány pod systémem IS Omnia. Aplikace dále zobrazuje vždy aktuální pořad bohoslužeb a dalších událostí ve farnosti. Také je v aplikaci možné přijímat aktuální oznámení podle toho, jakou z kategorií si nastavíte.

BIBLE A VZDĚLÁVÁNÍ

Bible – Český Liturgický Překlad

clpbible

Android Apple

Aplikace obsahuje vybrané biblické texty používané při liturgii římskokatolické církve. Jedná se o text pořízený Václavem Bognerem a jeho spolupracovníky v 70. a 80. letech 20. stol., jehož vybrané perikopy byly upraveny v rámci obnoveného vydání mešních lekcionářů a Denní modlitby církve v letech 1996–2008. Spojení těchto dvou verzí způsobuje jistou nekonzistentnost použitých výrazů. Chybějící biblické knihy budou postupně doplňovány.

 

MyBible - Bible 

mybible

Android Apple

MyBible, podobně jako následující Bible lexicon, vám pomůže studovat bibli pohodlněji a do hloubky. Čtení bible bude pohodlnější, protože ji budete mít vždy s sebou bez nutnosti připojení k internetu. K dispozici ke stažení jsou překlady bible ve více než tři sta jazycích, v to včetně originálních textů a prvních překladů ve staré řečtině, staré hebrejštině a aramejštině. Z českých překladů jsou samozřejmostí Český ekumenický překlad, Český studijní překlad, Bible kralická, Bible 21 a další. Bohužel zatím není k dispozici modul s Českým liturgickým překladem. V MyBible máte k dispozici také komentáře, biblické slovníky, lexikony, denní zamyšlení a výkonné nástroje, které pomáhají, aby vše dohromady pohodlně a správně pracovalo. Momentálně to nejlepší ze současné nabídky pro ty, kteří to myslí se studiem biblických textů opravdu vážně a jsou schopni si příslušné moduly vybrat a stáhnout. 

 

Bible lexicon: Studium Bible

bblelexicon

Android

Bible lexicon, podobně jako předchozí MyBible, je skvělá aplikace pro studium Bible, která bude vyhovovat i náročnějším písmákům. Můžete číst Bible, procházet slovníky (lexikony), vyhledávat v konkordancích, překládat texty, vytvářet slovníčky pro učení se - vše, co vám pomůže vstoupit hlouběji do biblického textu. Do aplikace si můžete stáhnout mnoho jazykových verzí biblických překladů, včetně originálních textů v řečtině či hebrejštině. Z českých překladů jsou k dispozici, podobně jako u MyBible, Český ekumenický překlad, Český studijní překlad, Bible kralická či Bible 21; Český katolický překlad i zde chybí. Lze otevřít více překladů do jednotlivých záložek, které lze pak přepínat, ale nelze je srovnávat mezi sebou (jako u MyBible). Pro někoho ale bude ovládání této aplikace intuitivnější.

 

Bible YouVersion

youbible

Android Apple

V této biblické aplikaci ze série YouVersion je vám biblický text dostupný ve 40 jazycích (včetně českých Bible 21, Slovo na cestu, Bible kralická, Český studijní překlad), nemá tolik vychytávek pro odbornější studium a srovnávání textu, ale má zase pár výhod navíc pro podporu praktického života z Božího slova. Lze si zde vybrat tematické plány čtení (manželství, víra, modlitba, ale i vybrané úseky celé Bible, kterými vás aplikace provede) a kromě toho, že vám pravidelně nabídne „verš dne“, můžete své oblíbené biblické verše sdílet s přáteli přes další sociální sítě. 

 

Česká Bible app

ceskabible

Android

Menší, skromnější aplikace, jejíž přednostní je rychlost a přehledné ovládání. Aplikace Vám přečte verše za Vás (zatím experimentální verze syntézy textu). Aplikace také umožňuje vyhledávání v biblických textech. Své preference ohledně typu textu a zobrazení si můžete nastavit v Nastavení. Aplikace nabízí překlady: Český ekumenický překlad, Bible 21, Bible Kralická. 

 

And Bible

andbible

Android

Jednoduchá aplikace, která umožňuje nejen číst Boží slovo offline, ale i ho poslouchat. Je dostupná v 50 jazycích. Na své si přijdou i milovníci angličtiny – obsahuje 40 překladů v tomto jazyce. Je zde možné zvýrazňovat barvami oblíbené verše. 

 

Bible pro děti

bibleprodeti

Android

Aplikace Bible pro děti ze série YouVersion. Děti v této aplikaci mohou objevvovat známé příběhy z Bible prostřednictvím interaktivních dobrodružství a krásných animací. Aplikace Bible pro děti je zábavné zážitkové učení, které si děti získá, aby se k němu neustále vracely. Vede k celoživotní lásce k Božímu slovu. A k disdpozici je pro vás i v češtině. Snadné ovládání pro děti, barevné obrázky, animace na dotyk, poutavý interaktivní obsah, který oživuje Bibli, zábavná fakta a aktivity navržené tak, aby si je děti dobře zapamatovaly, zvláštní výzvy dětem umožní získávat odměny. 

 

Vlčí doupě

vlcidoupe

Android

Projekt Vlčí doupě přináší skrze videa radostnou zvěst o Boží lásce. Aplikace obsahuje mimo jiné krátká krásná a inspirativní videa pro děti k nějakému konkrétnímu tématu k nedělnímu evangeliu následující neděle podle liturgického kalendáře. Mobilní doplnění k YouTube kanálu kázání pro děti P. Romana Vlka.

 

Hlásání evangelia

hlasanievangelia

Android

Aplikace obsahuje český překlad homilií a tematických katechezí papeže Františka, které přednesl při generálních audiencích a byly publikovány na webu české redakce rádia Vatikán.

 

Katechismus

katechismus

Android Apple

Elektronický katechismus je elektronickou kopií knižního vydání Katechismu katolické církve podle jeho nejnovějšího vydání. Cílem není nahrazení papírové formy Katechismu, avšak vhodné doplnění tam, kde papírová forma není dostupná či je prospěšnější využít elektronickou verzi. Projekt vzniká pod záštitou katechetické sekce České biskupské konference. 

 

SPIRITUALITA A VŠEDNÍ ŽIVOT

Průvodce Adventem

advent

Android Apple

Aplikace, kterou vydalo Biskupství brněnské, je určena těm, kteří chtějí prožít advent v blízkosti Božího slova. Texty současných autorů rozvíjí Boží slovo inspirativní pohledy pro zamyšlení. Aplikace zobrazuje texty pro aktuální den a předchozí dny. Po 17. hodině se zpřístupní texty pro rozjímání na následující den. Každý den předkládá tři záložky: Záložka Písmo nabídne všechna nezkrácená biblická čtení adventní doby, která se tento den čtou při liturgii.

 

Ignaciánský examen

ignacianskyexamen

Android Apple

Aplikace nabízí podporu v modlitbě tzv. "examenu", tradiční ignaciánské modlitbě s více než 500-letou tradicí. Víc než 30 různých examenů pomůže láskyplnému reflektivnímu pohledu na právě uplynulý den. Aplikace umožňuje výběr z tematicky různých examenů, které umožní vidět Boží přítomnost v běžné dni. Aplikace byla inspirována knihou od Marka Thibodeaux SJ.

 

Růženec

ruzenec

Android Apple

Aplikace obsahuje modlitbu růžence včetně modifikací – tajemství světla, radostná, bolestná a slavná. Dále obsahuje korunku k Božímu Milosrdenství. V nastavení aplikace si můžete nastavit noční režim, zabránění vypínání obrazovky, automatické vypnutí zvuků a použití patkového písma u modliteb. 

 

Růženec s Božím slovem

ruzenecbs

Android

Tato aplikace vychází z drobné knížky Růženec z nakladatelství Paulínky. Byla však částečně pozměněna – rozšířena o popis struktury modlitby růžence a několik dalších modliteb. Nejedná se jen o tradiční růženec; aplikace nabízí i modlitbu růžence s úryvky Písma pro každý den v týdnu. Na žádosti mnoha lidí, kteří se nemají s kým modlit, se připravuje i audio stopa (ve spolupráci s Radiem Proglas).

 

Křížová cesta s Marií

krizovacestam

Android

Aplikace, kterou vydávají Paulínky, je nabídka křížové cesty, při které kontemplujeme Ježíšovo utrpení spolu s Marií. Brožura se skládá z úvodní modlitby, invokací, biblických pasáží, slůvka k zamyšlení a modlitby ke každému zastavení, závěrečné modlitby a textu Stabat Mater. 

 

Křížová cesta se sv. Pavlem

krizovacestap

Android

Tato aplikace vychází z tištěné křížové cesty se stejným názvem, kterou vydalo nakladatelství Paulínky k Roku sv. Pavla. Jejím autorem je kněz a biblista Angelo Scarano, S.S.L., Th.D. Tato křížová cesta je netypická už tím, že pojmenování jednotlivých zastavení přesně neodpovídají názvům zaužívaným. A navíc obsahuje patnáct zastavení, tedy i ono poslední – vzkříšení. Neobsahuje ani tradiční invokace v úvodu a na závěr. Ve světle Pavlových slov se můžeme při křížové cestě nově objevit tajemství Kristova kříže. 

 

S Bohem na cestách

nacestach

Android

Tato aplikace z produkce Paulínek vznikla proto, aby doprovázela cestovatele, poutníka, turistu či „dovolenkáře“ při získávání nových zážitků a zkušeností, a napomáhala vést jeho pohled k Bohu a otvírala jeho srdce, aby i v čase prázdnin a dovolené bylo naplňováno Božími dary. Chcete-li získat i tištěnou verzi této aplikace, lze si ji objednat v e-shopu Paulínky nebo v knihkupectvích s nabídkou křesťanské literatury. 

 

Izidoor

isidor

Android

Tato aplikace, kterou spravují čeští saleziáni, přináší mnoho podnětů pro vaši modlitbu, aktuální modlitební úmysly, přidání vlastních úmyslů, ale také průvodce duchovním životem, který pomůže jeho prohloubení. Každý den začněte s novým inspirativním citátem (možnost přidat na obrazovku jako widget). Týdně zde objevíte úryvek evangelia pro aktuální neděli s prohlubujícím komentářem, nový příběh a také ukázku z knihy, kterou stojí za to přečíst. Prožívejte liturgický rok se zajímavými světci, kteří mají co nabídnout do dnešních dnů. Objevte nová místa pomocí interaktivní mapy, či profilů jednotlivých institucí. Anebo se nechte inspirovat zajímavými kurzy pro váš osobní rozvoj. 

 

LITURGIE A BOHOSLUŽBY

Liturgie.cz

liturgie

Android Apple

Aplikace Liturgie.cz je určená především pro kněze, jáhny a pastorační spolupracovníky pro použití ve službě „v terénu“. Obsahuje vybrané obřady – části rituálu (svátosti a svátostiny) a také korpus rubrik pro přípravu slavení a kvůli širšímu kontextu konstituci Druhého vatikánského koncilu Sacrosanctum concilium. Obřady: Křest, biřmování, podávání eucharistie mimo mši, eucharistická adorace, zpověď, pomazání nemocných, pohřeb, žehnání. Rubriky: Kalendář, denní modlitba církve, mše, křest, biřmování, podávání eucharistie mimo mši, eucharistická adorace, zpověď, pomazání nemocných, pohřeb, žehnání. 

 

Misál na každý den

misal

Android Apple

Aplikace, kteru vydává Liturgie.cz, je určená pro širokou veřejnost k přípravě k účasti na mši v českém i cizím jazyce. Obsahuje mešní formuláře, biblická čtení na každý den, preface, eucharistické modlitby, mešní řád, přímluvy a liturgický kalendář. Kromě toho jsou uvedeny základní odpovědi ke mši v latině, angličtině, němčině, francouzštině, italštině a španělštině. Aplikace nenahrazuje platně schválení liturgické knihy nezbytné ke sloužení eucharistie. 

 

Neděle v rodině

nedele

Android

Inspirace pro domácí bohoslužby s dětmi či pro přípravu na nedělní bohoslužby v kostele: biblická soutěž pro děti Bible a my; Náš společný domov - program o ochraně přírody pro celou rodinu; Nedělní kázání pro děti P. Romana Vlka; Centrum pro katechezi Olomouc - metodika k nedělním katechezím; Dětem a rodinám; Liturgie pro děti; Malý oslík - evangelium pro děti v obrázcích; Kanán - nedělní témata pro děti; Pro rodiče - České katolické biblické dílo; Videoúvody P. Vojtěcha Kodeta k nedělním evangeliím; Kultura slova - pro lektory. Aplikace je postupně doplňovaná a aktualizovaná. 

 

Kancionál

kancional

Android Apple

Elektronický kancionál je elektronickou kopií knižního vydání Kancionálu – společného zpěvníku českých a moravských diecézí včetně obou jeho dodatků – Olomouckého a Královéhradeckého podle jeho nejnovějšího vydání. Aplikace obsahuje texty a noty jednotlivých modliteb a písní. V aplikaci je podporováno fulltextové vyhledávání. 

 

Zpěvník pro scholy

zpevnikproscholy

Android

Aplikace vychází z webového zpěvníku ProScholy.cz a přichází na pomoc všem scholám, křesťanským kapelám, společenstvím a všem, kdo se chtějí modlit hudbou. Písně jsou zde členěné jak dle formy (chvály, díky, prosby apod.), dle tématu (za zemřelé, svatební, o svatých, k Marii apod.), podle zaměření (jednotlivé části mše svaté, liturgické doby, ke stolu, pro děti apod.), tak podle zdroje (Koinonia, Blahoslavenství, Cantate, Chalozpěvy 1 - 7, různé zpěvníky ze setkání mládeže apod.).

 

Evangelický zpěvník

evangelicky_zpevnik

Android

Aplikace umožňuje vyhledávat a zobrazit všechny písně z nového Evangelického zpěvníku, který vydala Českobratrská církev evangelická v roce 2021. Zobrazení písní je možné v textové podobě či v podobě notového zápisu, k dispozici je také odkaz na varhanní doprovody v PDF. Připravuje se také zobrazení písní s akordickými značkami pro zjednodušený doprovod. Další informace a materiály ke stažení najdete na www.evangelickyzpevnik.cz. Tištěný zpěvník je možné objednat na eshop.e-cirkev.cz.

 

Bohoslužby v ČR

bohosluzbycr

Android Apple

Potřebujete vyhledat pravidelnou bohoslužbu kdekoliv v ČR? Aplikace, která je propojená se službou bohosluzby.cirkev.cz, umí vyhledávat bohoslužby podle data, času, místa a názvu kostela, zobrazovat pravidelné i nepravidelné bohoslužby (vánoční, velikonoční), najít nejbližší bohoslužbu od vaší aktuální pozice nebo vyhledávat podle dalších kritérií (bezbariérové, podle jazyka). 

 

Bohoslužby online

bohosluzbyonline

Android

Aplikace zobrazuje aktuálně probíhající online bohoslužby, dnešní a nadcházející. Také lze zobrazit seznam vysílaných bohoslužeb v dané farnosti. Aplikace byla vytvořena za účelem zprostředkování jednoduchého přístupu k vysílání živých přenosů. Je stále ve vývoji a s největší pravděpodobností se bude aktualizovat a upravovat. 

 

Audiokostel

audiokostel

Android

Aplikace navázaná na web audiokostel.cz. Projekt AudioKostel je evangelizační projekt sloužící k hlásání Božího slova z římskokatolických kostelů. Zvukový přenos bohoslužeb a nahrávky kázání z různých farností se přes internet dostanou až k vám. A jako bonus je k dispozici několik křesťanských rádií. Na projekt jsou zatím napojené farnosti Dolní Němčí, Morkovice a Rožnov pod Radhoštěm a vysílání Rádia Proglas a Rádia Lumen. 

 

Roráty

roraty

Android

Aplikace navazující na projekt Audiokostel zprostředkovávající poslech ranních rorátních zpěvů v adventní době. 

 

MÉDIA A KOMUNITA

TV NOE

tvnoe

Android Apple

Aplikace TV NOE (tvnoe.cz) umožňuje rychlý přístup k programu, živému vysílání a archivu křesťanské Televize Noe. 

 

Rádio Proglas

radioproglas

Android Apple

Aplikace Rádia Proglas (proglas.cz) přináší živý poslech, program, kontakty, hlasování do folklorní hitparády apod. Aplikace pro on-line poslech používá AAC stream o datovém toku 96 kb/s. Za hodinu poslechu tedy spotřebujete cca 41 MB. Navíc aplikace ještě spotřebuje data pro aktualizaci programu a informací o právě hrané skladbě.

 

OSTATNÍ

Noc kostelů

nockostelu

Android

Oficiální aplikace Noci kostelů konané zpravidla poslední pátek v květnu obsahuje přehled míst zapojených do akce s nabídkou programu, mapkami a dalšími informacemi pro návštěvníky.

 

Farnost do kapsy

farnostdokapsy

Android Apple

Aplikace umožňuje zobrazovat obsahy vybraných webů farností, které jsou, podobně jako naše chebská farnost, také provozovány pod systémem IS Omnia. Aplikace dále zobrazuje vždy aktuální pořad bohoslužeb a dalších událostí ve farnosti. Také je v aplikaci možné přijímat aktuální oznámení podle toho, jakou z kategorií si nastavíte.

 

Agenda farnosti

agendafarnosti

Android

Mobilní aplikace pro příjemnější správu intencí v kostelích, kde nemají po ruce počítač. Interaktivní kalendář vizuálně znázorňuje mše sv. které ne/mají nějaký úmysl a umožňuje okamžitou správu tak, aby se změny projevily jak v systému Agendy farnosti, tak na webových stránkách i v Pořadu bohoslužeb.

 

Solar System Scope

skope

Android

Skvělá aplikace pro pozorování noční hvězdné oblohy navázaná na webovou aplikaci solarsystemscope.com. 

 

PS: Pro tuto stránku jsme se inspirovali textem "Digitální pomocníci" na webu Řk farnosti Kameničky, upravil a doplnil Petr Hruška