Sedmero svátostí a bohoslužby

Sedmero svátostí a bohoslužby

BOHOSLUŽBY: TÝDEN - KALENDÁŘ - PRAVIDELNÉ - ONLINE

Úvod: Sedmero svátostí

Sedmero svátostí (podrobně viz např. liturgie.cz), které můžeme chápat jako sedm ramen vyrůstajících z jednoho základu sedmiramenného svícnu slavení Kristova velikonočního tajemství, můžeme rozčlenit takto:

Iniciační svátosti

"Uvedení do křesťanského života se uskutečňuje třemi svátostmi: křtem, který je začátkem nového života; biřmováním, které jej posiluje; a eucharistií, která živí učedníka Kristovým tělem a krví" (KKC 1275).

Svátosti uzdravení

"Pán Ježíš Kristus, lékař našich duší i našich těl, ten, který odpustil hříchy ochrnulému a vrátil mu tělesné zdraví, chtěl, aby jeho církev pokračovala v síle Ducha svatého ve svém díle spásy a v uzdravování i u svých členů. To je cílem dvou svátostí uzdravování: svátosti pokání a pomazání nemocných" (KKC 1421)

Svátosti společenství

"Dvě další svátosti, kněžství a manželství, jsou zaměřeny na spásu druhých. Přispívají-li také k osobní spáse, pak tím, že slouží druhým. Udělují zvláštní poslání v církvi a slouží k budování Božího lidu" (KKC 1534).

Příprava ke slavení svátostí

Příprava na svátosti, především na křest, biřmování či přijetí eucharistie, se liší podle životní situace žadatele, především podle jeho věku. Zjednodušeně lze způsob přípravy rozdělit na:


V každém případě je třeba v dostatečném předstihu kontaktovat místního faráře (ZDE) a domluvit podrobnosti přípravy. V případě křtu či obnovy křtu je třeba u přípravy dospělého počítat zpravidla s alespoň roční, malého dítěte s alespoň měsíční a starších dětí s alespoň půlroční přípravou. Snoubenci by se měli hlásit alespoň tři měsíce před plánovanou svatbou, raději však i dříve.

Pro informace o možnostech přípravy ke slavení jednotlivých svátostí v naší farnosti či v plzeňské diecézi klikněte na příslušnou položku menu.

Další materiály na téma slavení svátostí lze nalézt na na Liturgie.cz nebo Pastorace.cz.

Křesťanský pohřeb: Informace o slavení křesťanského rozloučení se zesnulými (pohřeb) najdete ZDE (nebo info z Liturgie.cz, z Umirani.cz a z Wikipedie)